Tuesday, November 30, 2010

Irama Aper Ini

video
Korang tahu tak irama aper ini....Hah kalau korang tak tau inilah yang dipanggil "CHIPTUNE"aku malas nak cakap banyak korang bacalah artikel nie yang aku translate guna "GOOGLE TRANSLATE"

Sebuah chiptune (atau muzik cip) adalah muzik ditulis dalam format suara di mana banyak dari tekstur suara disintesis atau disusun secara real time oleh game komputer atau konsol video cip suara, kadang-kadang termasuk sintesis sampel berasaskan sampel dan playback bit rendah. Banyak ciri-ciri peranti muzik cip synthesizer bersamaan dengan pemutaran sample rate rendah. Saat ini, komposer muzik moden cip menggunakan komputer untuk membantu mereka dalam kedua-dua komposisi, rakaman, atau pelaksanaan dari bentuk seni. komputer moden juga digunakan untuk rangkaian seluruh cip global muzik "scene." Evolusi Internet telah membantu musisi cip terhubung dengan masing-masing, berkongsi idea lain, dan mencipta acara-acara awam. Populariti baru-baru ini Creative Commons atas Hak Cipta dalam bidang muzik cip juga telah membantu banyak musisi belajar dan mengembangkan kemahiran mereka melalui persekitaran open source. Persaingan dari cip suara asli telah menjadi lebih umum dan diterima kerana peningkatan kelangkaan dan kerapuhan yang asli "cip IC." The Music Cip Istilah telah dilaksanakan untuk komposisi yang lebih baru yang berusaha mencipta suara chiptune, walaupun dengan teknologi yang lebih kompleks. The "zaman keemasan" dari Chiptunes adalah pertengahan 1980-an awal 1990-an, ketika cip suara seperti itu kaedah yang paling umum untuk mencipta muzik pada komputer. Chiptunes berkaitan rapat dengan muzik video game, yang sering memaparkan Chiptunes kerana keperluan.Awal cip komputer hanya suara mempunyai nada sederhana dan generator hingar dengan beberapa saluran, memaksakan batas di kedua-dua kompleksitas suara yang mereka dapat menghasilkan dan jumlah nota yang boleh dimainkan sekaligus.Dalam keinginan mereka untuk mencipta suatu tatacara lebih kompleks dari apa yang medium ternyata dibenarkan, komposer mengembangkan pendekatan kreatif ketika membangunkan suara mereka sendiri elektronik dan skor, dengan menggunakan kepelbagaian dari kedua-dua kaedah sintesis suara, seperti modulasi pulsa-lebar dan sintesis wavetable, dan . teknik komposisi, seperti liberal menggunakan arpeggiation (MERAGUKAN).

Korang faham tak.....Hish...korang nie...kalau tak faham gak aku bagi korang video nie...mesti korang fahamnyer aper itu chiptunes...


video

Okey dah faham ke belum...kalau dh faham korang tengok plak gaya brother nie layan muzik chiptunes...






video

Okey aku nak ulas nie...korang suma dh fahamkan...kalau dh faham irama nie smartkan...
Aku rindu plak irama nie ketika aku men game mario dulu2...huhuhu..Okey walaupun irama nie dh semakin berkurangan tetapi ade pemuda2 di luar yg ingin hidupkan lagi...Okey korang yang diluar sana berminat nak wat chiptune nie korang pandai2 lah cari jalan sendiri...Chow

No comments:

Post a Comment